Перше паломництво з Галичини на Святу Землю

1906 рік. Ізраїль для галичан здавався недосяжною Землею Обітованою. Український Мойсей, митрополит Андрей Шептицький,  спростував мрію скерувавши у дію.

“Перша подорож на Святу Землю!” - стрімко покотилася Західною Україною інформація. Це був геніальний план мандрівки. Ретельно спланований і продуманий до дрібних деталей у яких передбачено навіть приємну несподіванку для кожного мандрівника.

22 дні паломництва для 500 охочих вперше ступити на землю, де народився Ісус. Добровольців зазирнути у інший світ виявилося чимало. Тож, заручившись підтримкою спеціального комітету, разом з однодумцями Андрей Шептицький почав втілювати план. Виготовлення закордонних паспортів, замовлення квитків на потяги, корабель, розписана детальна програма подорожі, молитва, просвітництво, харчування, сон і ще безліч нюансів котрі мали зробити подорож веселою, легкою та насиченою.

Це було надзвичайно дорого. Найдешевший квиток вартував 300 крон, найдорожчий - 450. За вартість одного квитка міська лікарня Тернополя на той час могла б купувати харчі хворим три місяці. Але мрії є для того щоб їх здійснювати! І це сталося!

5 вересня 1906 року навколо Собору святого Юра у Львові гомоніли схвильовані та радісні голоси. Люд прибував звідусіль щоб побажати “щасливої дороги” першопрохідцям із Галичини до Єрусалиму. Так почалось перше масштабне паломництво на Святу Землю.

Орендований потяг зі Львова до італійського міста Трієста звивався колією. Незвідані далі відкривали галичанам нові горизонти. З Італії 5 днів пароплавом до Єрусалиму. Вітер змін розвівав український прапор, пісні звеселяли, молитва єднала, наповнюючи серця благодаттю. “Сонце освітлювало наше паломництво. Море було лагідним і привітним, а дні благословенними” - ділилися спогадами після мандрівки люди.

Знайшовся серед паломників і чудовий гід. Молодий вчитель із Тернополя, Михайло Коцюба. Молодий, енергійний, начитаний. Він взяв з собою у мандри карти Адріатичного та Середземного морів. Знав чудово історію, географію і охоче ділився знаннями з подорожуючими. Так паломництво до Святої Землі доповнила екскурсія із  цікавими фактами.

У вишиванках, з синьо-жовтими прапорами, паломники з Галичини ступили на Святу ізраїльську землю. Українська пісня і молитва линула над Святою Землею. Тиждень прочани молились, відбували життя Ісуса, несли хрест Хресної дороги, молились біля Божого гробу.

А потім була приємна несподіванка. Організатори завчасно подбали про неї. Кожному видали листівку щоб відправив її додому вписавши у ній всі свої враження перебуваючи на Землі Ізраїльській. Емоції переповнювали. Сльози окропили землю, листівки і омили душі. Благодать і спокій поселилися у серці. Поверталися іншими. Переосмисливши своє буття.

Якщо бажаєте здійснити паломництво на Святу Землю літаком з Києва чи зі Львова, дивіться програми подорожі ТУТ!

Через рік після прощі в Україні видали книгу “Як Русь ходила слідами Данила”, де описано мандрівку монаха Данила початку XII століття. А прощі до “землі, що тече молоком і медом” струменять безперервним потоком.

Іванна Сікора


Наші найближчі паломництва в Ізраїль та інші святині світу:

Вибирайте подорож для душі!